jueves, 29 de noviembre de 2012

Tortell pels Reis.... o per Berenar


A casa tenim uns quants llibres de cuina pels nens. Fins fa poc no els fèiem servir ja que la meva filla no llegia.
Però s’ha fet gran i la setmana passada va agafar el llibre (Cuinem junts d’Eulàlia Fargas, Ed. La Magrana) i va decidir que volia fer... un tortell de reis.
Vaig intentar fer-la canviar d’opinió, però com era d’esperar no ho vaig aconseguir. Varem pactar que ho provaríem i que si sortia bo ho faríem per rebre els reis a casa.

Ens hi hem posat. No puc garantir que cap closca d’ou no hagi anat a parar dins la massa ni que s’hagin respectat totes les regles de higiene però he de dir que el resultat ha estat molt superior a les meves expectatives.

Les úniques variacions que he introduït respecte a la recepta original han sigut la substitució de la mantega per la barreja oli+farina d’ametlles i l’ús de fideus de xocolata en lloc de fruites confitades per la decoració.

Nova modificació... ara fem servir llet de civada feta a casa!

Si, com nosaltres, ho feu abans de l’arribada dels reis, es excel·lent per berenar amb un bon tros de xocolata... o per esmorzar a l’escola.
Desprès de la sessió de pastisseria la meva filla petita ha dibuixat la família.... ningú no podrà dir que no pengem fotos de la família!

Necessitem:

- 350g de farina integral

- 15g de llevat de forner (o 1 sobre de llevat de forner)

- 12cl de llet de vaca o llet vegetal (aqui trobareu com fer llet de civada)

- 1 cullerada sopera de sucre morè

- 2 ous (més 1 per pintar)

- 60g d’oli

- 65g de farina d’ametlles

- 1 culleradeta de sal

- Fideus de xocolata o fruita confitada per decorar (opcional)

 


Ens rentem les mans, posem el davantal i...





Passem l’oli i la farina d’ametlles pel turmix.

Diluir el llevat dins la llet tèbia amb el sucre. Deixar reposar uns 15 minuts.

Barregem la farina i la sal. Hi afegim la llet, els ous batuts i la barreja oli+ametlles.


Pastem bé. Personalment evito ficar-hi els dits ja que la massa queda molt enganxosa. Trobo que es més pràctic fer-ho amb la espàtula, aixecant la massa des de sota i doblegant la per sobre unes quantes vegades, fins que quedi ben homogeni i menys enganxós... no sé si m’explico gaire bé! Es el mateix moviment que faig servir per fer pa.

Cobrim el bol amb un drap humit i deixem fermentar. El temps depèn del tipus de llevat, de la temperatura etc... compteu 2 hores però l’important es que el volum de la massa hagi doblat.

Tirem una mica de farina sobre la massa i, passant la espàtula per sota, la fem caure d’un sol bloc sobre la taula. Fem un xurro i tanquem els extrem per formar una corona.


Passar-ho a la placa d’anar al forn (prèviament untada amb una mica d’oli i farina). Jo poso al centre de la corona un pot de melmelada invertit o un motlle de flam per evitar que es tanqui el forat durant la cocció.

Pintem el tortell amb una mica d’ou diluït amb llet. Afegim una mica de sucre morè o els fideus de xocolata.

Couem a 220ºC durant uns 15 minuts.


Per cert... aquest cap de setmana en tornarem a fer!







4 comentarios:

  1. Un tortell boníssim!

    Entranyable i preciosa, la idea d'acompanyar les receptes amb aquests dibuixos tan fascinants!!

    Tens un premi al meu bloc! Passa a recollir-lo!

    http://carmetarusquilleta.blogspot.com.es/2012/12/un-premi-per-al-blog.html

    Petonets!

    ResponderEliminar
  2. Molt bona! També tinc una petita i sé que també li agradaria fer un tortell així. M'ho apunto!
    Acabo de conèixer el teu bloc a través del bloc de Carme Rusqilleta i m'has agradat molt. Per aquí em quedo!
    Marta

    ResponderEliminar
  3. Moltes gracies carmeta i Marta. M'he quedat ben sorpresa amb el premi... per un blog tan petit com el meu es un regal molt apreciat! Cuinar amb nens es apasionant... i sovint desconcertant ja que no sempre els hi agrada el que ens hauriem pensat.
    Fins aviat

    ResponderEliminar
  4. Acabo de mirar les bases del premi... i se m'està girant feina! Prometo cumplit però necessitaré uns quants dies.
    Gracies.

    ResponderEliminar