miércoles, 30 de enero de 2013

Hamburgueses vegetarianes de Fajol


Avui us proposo una recepta de fajol (conegut també com a blat sarraí o blat negre).

Del fajol es coneix sobretot la farina que serveix de base a la fabricació de les crepes de Bretanya. A Polònia i Rússia el gra torrat (kasha) es cuina com l’arrós.

Però avui us proposo cuinar la llavor.

El nom d’aquesta planta enganya: No es ni blat, ni cerea ni negre!

El blat sarraí es molt ric en proteïnes i conté tots els aminoàcids essencials... ja veieu on vaig a parar : es un aliment molt interessant per substituir les proteïnes d’origen animal. A més a més es un aliment ric en fibres i antioxidant. El blat sarraí no conté gluten, i per aquesta raó es un aliment molt interessant pels celíacs.
Es un aliment que creix molt bé en el sols pobres però necessita molta aigua. Per aquesta raó aquí només es conrea a la Garrotxa. Té una característica molt interessant: no tolera els productes fitosanitaris... quina sort!

Personalment m’agrada molt el seu gust. Recorda una mica l’avellana. Els grans de blat sarraí tenen una forma de piràmide molt característica.

 

Les hamburgueses que us proposo tenen una textura molt similar a les hamburgueses de carn. També trobo interessant poder fer aquest tipus de recepta sense haver d’utilitzar soja o derivats d’aquesta planta.


Necessitem:


1 ceba petita
½ got de llavors de blat sarraí
Unes 10 olives de tipus aragonesa
1 ou (mireu el codi imprès sobre la closca... ha de començar per 0 si son de producció ecològica)
1 cullerada sopera de formatge rallat
Unes gotes de salsa soja (si no en teniu posar-hi sal)
3 cullerades soperes de farina integral

Pas a pas...


Posar el blat sarraí en una olla. Afegir aigua fins que el nivell arribi 1 dit per sobre del nivell del blat sarraí. Cobrir (es important tancar bé, jo poso un plat sobre l’olla) i posar a foc molt suau uns 20 minuts. El blat sarraí ha d’estar cuit i l’aigua absorbida. Si no queda prou cuit afegir una mica d’aigua i coure uns minuts més. 

Mentrestant, sofregit la ceba. 

Barrejar el blat sarraí cuit, la ceba, les olives, l’ou, el formatge rallat, la salsa de soja i una mica de pebre. Passar pel turmix i afegir-hi la farina. 

Podeu deixar aquesta preparació unes hores a la nevera (serà més fàcil manipular-la per fer les hamburgueses) o fer-la servir directament. 

Agafar una mica de massa i coure-la en forma d’hamburguesa en una paella amb oli calent. 

Les podeu acompanyar amb una bona amanida. 

Bon profit


1 comentario:

  1. Super interessant tot el que expliques al bloc!! M'encanta! Si fas una ullada al meu bloc, veuràs que et tinc una sorpresa http://menjardelicious.blogspot.com.es/2013/10/el-meu-primer-premi.html

    ResponderEliminar