Avui
us proposo una recepta de fajol (conegut també com a blat sarraí o blat negre).
Del
fajol es coneix sobretot la farina que serveix de base a la fabricació de les
crepes de Bretanya. A Polònia i Rússia el gra torrat (kasha) es cuina com
l’arrós.
Però
avui us proposo cuinar la llavor.
El
nom d’aquesta planta enganya: No es ni blat, ni cerea ni negre!
El
blat sarraí es molt ric en proteïnes i conté tots els aminoàcids essencials...
ja veieu on vaig a parar : es un aliment molt interessant per substituir les proteïnes
d’origen animal. A més a més es un aliment ric en fibres i antioxidant. El blat
sarraí no conté gluten, i per aquesta raó es un aliment molt interessant pels celíacs.
Es un aliment que creix molt bé en el
sols pobres però necessita molta aigua. Per aquesta raó aquí només es conrea a
la Garrotxa. Té una característica molt interessant: no tolera els productes
fitosanitaris... quina sort!
Personalment
m’agrada molt el seu gust. Recorda una mica l’avellana. Els grans de blat sarraí
tenen una forma de piràmide molt característica.
Les
hamburgueses que us proposo tenen una textura molt similar a les hamburgueses
de carn. També trobo interessant poder fer aquest tipus de recepta sense haver
d’utilitzar soja o derivats d’aquesta planta.
Necessitem:
Pas a pas...
Necessitem:
1
ceba petita
½
got de llavors de blat sarraí
Unes
10 olives de tipus aragonesa
1
ou (mireu el codi imprès sobre la closca... ha de començar per 0 si son de producció
ecològica)
1
cullerada sopera de formatge rallat
Unes
gotes de salsa soja (si no en teniu posar-hi sal)
3
cullerades soperes de farina integral
Pas a pas...
Posar
el blat sarraí en una olla. Afegir aigua fins que el nivell arribi 1 dit per
sobre del nivell del blat sarraí. Cobrir (es important tancar bé, jo poso un
plat sobre l’olla) i posar a foc molt suau uns 20 minuts. El blat sarraí ha d’estar
cuit i l’aigua absorbida. Si no queda prou cuit afegir una mica d’aigua i coure
uns minuts més.
Mentrestant,
sofregit la ceba.
Barrejar
el blat sarraí cuit, la ceba, les olives, l’ou, el formatge rallat, la salsa de
soja i una mica de pebre. Passar pel turmix i afegir-hi la farina.
Podeu
deixar aquesta preparació unes hores a la nevera (serà més fàcil manipular-la
per fer les hamburgueses) o fer-la servir directament.
Agafar
una mica de massa i coure-la en forma d’hamburguesa en una paella amb oli
calent.
Les
podeu acompanyar amb una bona amanida.
Bon
profit
Super interessant tot el que expliques al bloc!! M'encanta! Si fas una ullada al meu bloc, veuràs que et tinc una sorpresa http://menjardelicious.blogspot.com.es/2013/10/el-meu-primer-premi.html
ResponderEliminar