sábado, 20 de octubre de 2012

Pa amb Massa Mare


La recepta que us proposo es una adaptació de la recepta de Flo Makanai.

Ja veureu que per fer pa no cal comprar cap màquina ni passar-se hores amassant...

Es una recepta de base. Hi podreu afegir llavors, fruits secs, flocs d’avena etc. Aconsello l’utilització de farines integrals. Acostumo a utilitzar 2/3 de farina de blat i 1/3 d’un altre tipus (la meva preferida es l’espelta però es pot fer servit també sègol, blat kamut...).

Per fer la massa mare... es aqui

Pas a Pas...

Dia 1 (per mi al vespre). Sortir la massa mare de la nevera (100g) i barrejar-la amb 100g de farina i 100g d’aigua. Tornar a reservar 100g de massa mare a la nevera. Deixeu la resta a temperatura ambient en un plat cobert per un drap humit.

Dia 2 (o el matí següent). Afegir 400ml d’aigua i 600g de farina. Barrejar amb una espàtula i deixar entre 30 minuts i 2 hores (el temps d'esmorzar...). Desprès afegiu a la barreja 1 cullerada sopera de sal. Torneu a barrejar amb una espàtula i cobríeu amb el drap humit.

Per fer aquest pa no necessitem amassar gaire però es important barrejar amb els moviments correctes per no trencar la xarxa de gluten (si ho fem el pa serà molt compacte). Per barrejar us aconsello posar la espàtula sota la massa i doblegar-la cap amunt fent girar el plat. Acostumo a repetir aquest moviment entre 20 i 40 vegades.

Dia 3 (o al vespre). La massa haurà pujat bastant i serà tova. Empolvorar una mica de farina per sobre (no massa) i una mica sobre la taula. Amb la espàtula fer caure de una sola peça la massa sobre la taula. Agafar-la amb les manes i doblegar-la unes quantes vegades per que la massa agafi força.

Agafar la massa i posar la amb la part dels plecs per sota en un plat amb tapa que pot anar al forn (us aconsello posar paper de forn sota la massa). Deixar reposar entre 1 hora i 3 hora. La massa ha de tornar a pujar una mica però ha de seguir oferint una certa resistència quan està pressionada.

Amb unes estisores fer uns quants talls al pa (no es obligatori però pujarà de forma mes regular), empolvorar una mica de farina per sobre, tapar i posar al forn fred. Engegar el forn a 240ºC per 1 hora

Al cap de l’hora es important treure ràpidament el pa del forn sinó es tornaria menys cruixent. Deixar refredar sobre una reixa. Si el pa està ben cuit sona buit quan li donem un cop a la part de sota.


Aquest pa es conserva 1 setmana sense cap problema.
Per imprimir es aqui


 

1 comentario:

  1. Molt interessant, ho provaré algún dia aviam si em surt. Moltes gradies.

    ResponderEliminar